
Macaroni penguen (Eudyptes chrysolophus), sub-Antarktika ve çevresindeki adalarda üreyen, beslenmesinde başlıca kril, küçük balık ve kalamarın yer aldığı bir türdür. 20. yüzyıl ortalarında yaklaşık 9 milyon çift olduğu tahmin edilen üreyen popülasyon, iklim değişikliğine bağlı kril stoklarındaki dalgalanmalar, endüstriyel balıkçılık baskısı ve üreme başarısındaki düşüşler gibi nedenlerle 2020’li yıllara gelindiğinde 6,3 milyon çiftin altına gerilemiştir. Bu belirgin azalma, türün IUCN Kırmızı Li
TR
Buse Nur ŞEN

Güney kaya pengueni (Eudyptes chrysocome), penguenler ailesindendir. Güney Yarımküre’nin soğuk ve kayalık kıyılarında yaşayan sevimli ve çevik kuşlardır. Başlarının üstünde sarı ve siyah tüyleri vardır; tıpkı küçük bir taç gibi! Bu tüyler arkadaşlarını etkilemek ve kendilerini göstermek için kullanılır. Güney Kaya Penguenleri (Pexels) " image-element-format="right" image-source="https://cdn.t3pedia.org/media/uploads/2025/08/23/AALNl4b9x9FBerwfFUSIWFz50yZfaoXG.jpg"> Renkleri Nasıldır? Sırtları
TR
Buse Nur ŞEN

Çember sakallı penguen ya da diğer ismi ile çene kayışlı penguen (Pygoscelis antarcticus), penguengiller ailesine ait bir türdür. Antarktika çevresinde yaşayan dayanıklı ve dikkat çekici deniz kuşlarındandır. Onları diğer penguen türlerinden ayıran en belirgin özellik, çenelerinin altından geçen siyah ince şerittir. Renkleri Nasıldır? Çember sakallı penguenlerin tüy renkleri oldukça karakteristiktir. Sırt kısımları koyu siyah tonlarında, karınları ise tamamen beyazdır. Çenesinin altından ince si
TR
Buse Nur ŞEN

Snares pengueni (Eudyptes robustus), yalnızca Yeni Zelanda’nın güneyinde yer alan Snares Adaları’nda üreyen endemik bir penguen türüdür. Yaklaşık 25.000 üreyen çift ile nüfusu istikrarlı görünse de, besin kaynaklarının iklim değişikliğine bağlı olarak azalması, balıkçılık faaliyetleri sırasında ağlara takılma, gemi trafiğiyle ilişkili petrol kirliliği ve yoğun hava olaylarının artışı gibi tehditler türün geleceğini kırılgan hâle getirmektedir. Bu nedenle, IUCN Kırmızı Listesi’nde “Hassas” (Vulne
TR
Buse Nur ŞEN

Snares pengueni (Eudyptes robustus), penguen ailesinden gelen sevimli bir kuştur. Denizlerde çok çevik ve güçlüdür. Onları diğer penguenlerden ayıran en önemli özellik, başlarının yanlarında ve gerisine doğru uzanan parlak sarı tüylerdir. Kısa ama güçlü kanatlarını yüzmede yön değiştirmek ve hızlanmak için kullanırlar. Renkleri Nasıldır? Snares penguenlerinin sırtı siyah, karnı ise bembeyazdır. Başlarının yanlarından başlayan parlak sarı tüyler onların en dikkat çekici özelliğidir. Gagaları turu
TR
Buse Nur ŞEN

Antarktika biyocoğrafyasında yerleşik olan Ak Fırtınakuşu (Pagodroma nivea), Procellariiformes takımının Procellariidae familyasında sınıflandırılan, yüksek adaptasyon kapasitesine sahip bir deniz kuşudur. Tamamen beyaz tüy örtüsüyle bölgenin buzul peyzajıyla görsel bir bütünlük arz eden bu tür, hem morfolojik özellikleri hem de ekolojik işlevleri bakımından kutup araştırmalarında özel bir konuma sahiptir. Taksonomik Konum ve Morfolojik Özellikler Ak Fırtınakuşu, Procellariiformes takımında yer
TR
Zehra Yayla

The fin whale is the second-largest whale in the world! This massive whale glides swiftly through the water and is both gentle and extremely powerful. Its scientific name is Balaenoptera physalus, and it can occasionally be seen along the coasts of Türkiye. What Kind of Creature Is It? - Length: It can reach up to 20–25 meters in length! This is nearly the size of a basketball court. - Weight: It can weigh between 50 and 80 tons! - Color: Its back is gray-brown, while its belly is white. - Most
EN
İbrahim Filiz

The chinstrap penguin (Pygoscelis antarcticus) is a species that breeds in colonies spread across the Southern Ocean, primarily on the Antarctic Peninsula and neighbouring islands. Its most distinctive feature is the thin black line that runs across the lower part of its head. With a global population exceeding 8 million, this species is a member of the ‘Pygoscelis trio’ along with the Adélie and Gentoo penguins. Its diet consists mainly of Antarctic krill (Euphausia superba); therefore, its pop
EN
Buse Nur ŞEN

Güney kaya pengueni (Eudyptes chrysocome), kaya penguenleri cinsinin en küçük türüdür ve Antarktika çevresindeki subantarktik adalarda, özellikle Falkland Adaları, Güney Georgia, Heard Adası ve Campbell Adası gibi bölgelerde üremektedir. Bu tür, geçmişte 2,5 milyon bireylik bir nüfusa sahipken, günümüzde nüfusunun hızla azaldığı ve IUCN Kırmızı Listesi'nde "Tehdit Altında" (Vulnerable) kategorisinde yer aldığı bildirilmektedir. Güney kaya penguenlerinin beslenme alışkanlıkları, okyanuslardaki ik
TR
Buse Nur ŞEN

Çember sakallı penguen (Pygoscelis antarcticus), Antarktika Yarımadası ve ona komşu adalar başta olmak üzere Güney Okyanusu’na yayılmış kolonilerde üreyen bir türdür. En belirgin özelliği, başının alt kısmını boydan boya saran ince siyah çizgidir. Dünya genelinde sayıları 8 milyonu aşan bu tür, Adélie ve Gentoo penguenleriyle birlikte “Pygoscelis üçlüsünün” bir üyesidir. Beslenmesinde esas olarak Antarktik krili (Euphausia superba) yer alır; bu nedenle popülasyon dinamikleri kril bolluğu ve dağı
TR
Buse Nur ŞEN