
The southern rockhopper penguin (Eudyptes chrysocome) is the smallest species of rockhopper penguin and breeds on sub-Antarctic islands around Antarctica, particularly in areas such as the Falkland Islands, South Georgia, Heard Island, and Campbell Island. This species, which once had a population of 2.5 million individuals, is now reported to be rapidly declining and is listed as ‘Vulnerable’ on the IUCN Red List. The feeding habits of rockhopper penguins are affected by climate change in the o
EN
Buse Nur ŞEN

Güney kaya pengueni (Eudyptes chrysocome), kaya penguenleri cinsinin en küçük türüdür ve Antarktika çevresindeki subantarktik adalarda, özellikle Falkland Adaları, Güney Georgia, Heard Adası ve Campbell Adası gibi bölgelerde üremektedir. Bu tür, geçmişte 2,5 milyon bireylik bir nüfusa sahipken, günümüzde nüfusunun hızla azaldığı ve IUCN Kırmızı Listesi'nde "Tehdit Altında" (Vulnerable) kategorisinde yer aldığı bildirilmektedir. Güney kaya penguenlerinin beslenme alışkanlıkları, okyanuslardaki ik
TR
Buse Nur ŞEN

Kral penguen (Aptenodytes patagonicus), imparator penguenden sonra yaşayan en büyük ikinci penguen türü olup Güney Atlantik ve Hint Okyanusu’ndaki altantarktik adalarda yoğun koloniler hâlinde ürer. Yaşam döngüsü, yaklaşık 14–16 ay süren benzersiz bir üreme periyodu ile karakterizedir; bu nedenle çiftler yılda yalnızca bir kez yavru büyütebilir. 20. yüzyıl başlarında kürk ticareti için fok avcılığının ve balıkçılığın yol açtığı bölgesel baskılara rağmen, türün toplam nüfusu günümüzde milyonlarla
TR
Buse Nur ŞEN

The macaroni penguin (Eudyptes chrysolophus) is a species that breeds in sub-Antarctic regions and surrounding islands, with its diet primarily consisting of krill, small fish and squid. The breeding population, estimated at around 9 million pairs in the mid-20th century, has declined to below 6.3 million pairs by the 2020s due to factors such as fluctuations in krill stocks linked to climate change, industrial fishing pressure, and declines in breeding success. This significant decline led to t
EN
Buse Nur ŞEN

The crested penguin (Eudyptes sclateri) is a penguin species with a limited distribution, breeding predominantly on the Antipodes and Bounty Islands, which belong to New Zealand. It depends on the rich fish and krill stocks of sub-Antarctic waters for food. Its population, estimated to have numbered hundreds of thousands of pairs in the mid-20th century, has declined sharply, particularly due to changes in marine ecosystems, the climate crisis, competition from fishing, oil pollution and the sca
EN
Buse Nur ŞEN